Anpassat koncept efter ett annorlunda år

Det blir en annorlunda jul i ar, och vintersemestern blir inte heller helt ”som vanligt”. Samtidigt är längtan efter ett miljöombyte stark och i det aktuella läget hittar människor nya vägar till återhämtning och vila. Bo på Lantgård ligger helt i tiden för att må bra i vintertid och under rådande omständigheter. Med ett anpassat boendekoncept, natur inpå knuten och utomhusaktiviteter i alla väder.

Exempel på hur vi anpassat vår verksamhet under ”Corona-året” 2020:

Stark fokus på Självhushåll – ”Bo i egen stuga”

Istället för frukost i matsalen erbjuds matkassar direkt från affären, alternativt frukostkorgar och picknickpaket

Kontaktlöst värdskap: Allt är förberett och läggs fram innan ankomst, t.o.m nyckeln läggs på avtalad plats

Aktiviteter och möten utomhus, vandringspaket, matlagning på grill/ lägereld, längdåkning o.s.v

Flexibla boknings- och avbokningsvillkor

Beroende på förutsättningarna begränsat antal gäster/ sällskap åt gången.

Tips: Kolla alltid direkt med värdarna om hur de kan hjälpa till så att din vistelse blir trivsam och säker!

Uppsving under sommaren

2020 har präglats av Corona-pandemin som slagit hård mot all form av turism och resande. Mot alla odds har den inhemska turismen fått ett uppsving under andra halvåret, om än i en väldigt ny fördelning. Medan den traditionella svenska hotell- och besöksnäringen har fortsatt gått på knäna, har konceptet Bo på lantgård klarat krisen bra i sommar och lockat nya kundgrupper.

”Hemester”, ”svemester”… – intresset för att semestra i Sverige har varit stort i sommar. Det har inte minst föreningen Bo på Lantgård, med cirka 100 anslutna gårdar, märkt av. Istället för utlandsresor och evenemang tittade många svenskar ”på nära håll” och sökte avskildhet i naturen. Istället för stora hotell valde man boende med självhushåll. Plötsligt var ”ute inne” och det planerades vandringar, cykel- och paddelturer som aldrig förr.

Dessutom valde många gäster att resa från en bondgård till nästa och stannade 2, 3 nätter på varje ställe. ”Det verkar som om många har tagit chansen att upptäcka Sverige och rest genom landet”, resumerar BpL-styrelseordförande Jan Jeppsson säsong 2020.

Njut av vintern – helt för dig själv!

Även inför vintern söker svenskarna efter utomhusupplevelser: Tips om friluftsaktiviteter trillar in i sociala medier och så sent som i oktober var det hårt tryck på bokningar av klassiska vinterresmål: fjällstugor och vintersportanläggningar. De senaste rekommendationerna för att bekämpa smittspridningen gör läget dock ånyo osäkert.

Bo på Lantgård vill erbjuda ett säkert sätt att upptäcka Sverige – och naturen. Det gäller även under vintern då de flesta gårdar har öppet som vanligt, med ett skärpt koncept mot smittspridningen. Vad som efterfrågas just nu är något vi redan har sedan länge: mysiga, lantliga ”retreats” i stor variation! Med avlägsna stugor och gästhus med självhushåll är det möjligt att vara själv (med familjen) och håller avstånd till värdarna. Hos oss finns ingen trängsel, helt enkelt!

Vi eftersträvar även flexibilitet i våra bokningssystem och blir vana vid bokningar – eller avbokningar – med kort varsel. För att gästerna verkligen bara reser när de känner sig friska har vissa värdar slopat förskottsbetalningen, eller har mer generösa villkor för återbetalning.

Hitta din gård för att komma bort en helg eller en vecka under vintern med hjälp av vår temasökning

Tips på gårdar som har öppet vintertid:

Berga Lantgård

Bo i egen lägenhet på en gård i Sörmland. Särskilt barnanpassat med många djur på gården.


Hedgården Gårdshotell

Här bor gästerna i ett charmigt sekelskifteshus. Vintertid bra möjligheter till längd- & utförsåkning samt vinterfiske. Möjlighet till självhushåll.


Rugtorps Lantgård

Mysigt och fräscht boende i 1800-tals hus med Astrid Lindgren-känsla. Fristående hus i Småland med öppen spis/ kamin.


Malsbo Gård

Naturnära gäststugor på en gård med anor från 1765. Nära till sjön Stormalen och Isabergs skidanläggning.


Mellangården i Äpplerum

Känn dig som att ”komma hem till farmor” på den här mysiga gården på Öland.


Västra Karstorp

Välkommen till Astrid Lindgrens Småland. Här kan du välja mellan nyrenoverat hus, egen lägenhet eller det röda annexet.


Hällstad Kronogård

Mitt i vackra kulturbygden Sjuhärad bor du i den vackra flygelbyggnaden som har 2 mysiga dubbelrum med tillgång till kök.

Till startsidan

Svemester Stuga

”Svemester” – det nya normala sättet att resa

Hemester, Svemester eller ”Staycation”: Idag pratas det allt oftare om det nya normala sättet att resa. Det kreativa ordvalet antyder att man semestrar i sitt eget land, att man besöka andra städer, landsbygden eller vildmarken. Som ny trend innbär ”svemester” även idén att man undviker massturismen och istället söker sig till lite mindre ställen och småskaliga aktiviteter. Bo på Lantgård kör sedan 1980-talet på det ”småskaliga” spåret och idag får organisationen många förfrågningar om genuina upplevelser, personligt värdskap och ett lugnt boende mitt i naturen.

För nya intryck och välförtjänt semestervila behöver man alltså inte åka långt. Att utforska Sveriges regioner på egen hand – och i egen takt – är något som vår gäst Mike lärde sig att uppskatta. Mike tillhör den yngre generationen som är van att resa till exotiska platser och världens metropoler. Men i år var det den svenska landsbygden som gällde för Mike – och upplevelsen att ”bo på Lantgård” gav honom en tankeställare kring vårt sätt att resa. Så här låter Mikes berättelse:

”Svemester” på Lantgård

sjö sommar svemester

”Svemester eller semester utomlands? – Det finns för- och nackdelar för vardera, speciellt när man är ute efter helt nya upplevelser. Ofta sägs att ”Svemester” är mindre spännande än semester utomlands. Det sägs att man ”alltid kan” resa inom Sverige och därför behöver man inte planera semestern efter det.

Men då tänker jag: Om du ”alltid kan” resa inom Sverige – varför har du inte gjort det för länge sen?

Jag var ju likadan förut, och min första ”Svemester” kom till av ren slump. Jag hade ett jobbuppdrag långt ifrån min hemadress, mitt ute på landsbygden någonstans i Sverige, och jag visste att det skulle ta några dagar med åktur dit och jobb på plats. Därför valde jag att bo över hos en ”Bo på Lantgård”-värd med Bed&Breakfast. Jag tyckte det var förvånansvärt bra, jag blev blixtkär i lantlivet och kom tillbaka bara några veckor senare – för min riktiga semester!

Den största skillnaden till mina tidigare resor var att man inte kände någon stress – alls! För första gången kunde jag vila på riktigt. Jag behövde inte planera flygförbindelser eller hotell, besök, restaurang eller sevärdheter. Det fanns ingen som helst ”agenda” med fasta tider. En ordentlig planering kan behövas utomlands för att känna sig tryggt, men vill man kommer loss från kalender och klocka är semester i hemmatrakten det bästa alternativet!

Den enda bokningen jag gjorde för mig och min flickvän var själva boendet: Vi bokade en stuga med självhushåll via Bo på Lantgård, några veckor i förväg – via direktkontakt till värden.

Är det nå’t som saknas?

Vi levde fullständigt i nuet. Det fanns så mycket att se och göra på landet, så man bara hoppades att tiden räckte till. Man ville fiska en dag, bada en annan, ta en tur med kayaken, klättra i berg, laga mat och plocka ingredienserna själva, och sist men inte minst vill man utforska alla dessa stigar och cykelvägar som gårdsvärden tipsar om.

Vi tänker gärna tillbaka till den kvällen där vi lagade mat över öppen eld utomhus. Värden visade oss vägen och delade med sig nya recept. Det var faktiskt den första gången jag tillagade något utan elspis eller engångsgrill: Det var en pesto med lax på hemmagjort kex, en riktig smakupplevelse för mig som i vanliga fall inte ens tycker om lax!

Värdparet var fantastiska, bjöd på sällskap, trevligt småprat och de gav oss många nya inblickar. Vi lärde oss mycket om den lokala kulturen och traktens skrönor. Allt kändes hemtrevligt och okomplicerat.

Det ”farliga nya” som man upptäcker i främmande länder kanske är det enda som saknas när man ”svemestrar” på lantgård. Men behöver man adrenalin är det bara att ge sig på jakt efter gädda, att sitta på hästrygg eller klättra på den där klippan som reser sig brant över sjön! Eller vad sägs om att hjälpa till på gården, köra traktor eller mata korna i stallet? – Som ”prao” från storstaden blir alla gårdens sysslor till spännande utmaningar!

Men i första hand är Svemester – eller Staycation – något för den som söker lugnet och det enkla livet. Man hittar frid och harmoni med och i naturen. Det är lite som att gå på yoga-retreat. Och några av BpL-gårdarna erbjuder just detta: ”mindfullness”-aktiviteter som Yoga och meditation, som gör huvudet fritt från tunga tankar och ta med oss i nuet. 

Tipps för att planera din ”Svemester”

> Välj regionen du vill resa till. Sverige har en fantastisk variation av natur, vildmark och kultur.

> Hitta boende i regionen du vill vistas i. Hos BpL erbjuder vi personligt värdskap och inblick i våra levande lantbruk, det finns olika boenden efter tycke och smak.

> Planera hur du vill resa dit: Tåg och buss kräver lite mer noggrann planering än när du kör med egen bil. Du kanske planerar en vandringssträcka eller cykeletapper? Oavsett hur du tar dig till gården: Planera in minst 50% mer tid än din GPS beräknar. Mer tid betyder mindre stress på vägen till ditt mål.

> Gör gärna en bokningsförfrågan via Bo på Lantgårds hemsida eller kontakta gården direkt. På gårdarnas egna hemsidor hittar du antingen bokningssystem, mailadress eller telefonnummer för att boka. Priset blir då oftast billigare jämförd med en stor bokningssajt, plus att man tillboka aktiviteter indivudellt. Sist men inte minst stödjer du företagen direkt på plats: ”Support the locals” är nämligen en lika het trend som ”Svemester” !

 

Bo på Lantgård aktuellt

Bo på Lantgård är en intresseförening av över 100 gårdar som förmedlar boende i lantlig miljö över hela Sverige. Varenda en är uppmanad att ta sitt ansvar för att undvika Coronavirusets framfart. Säkerheten och hälsan är det allra viktigaste för våra gäster och personal!

Vi följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika smittspridningen, och våra gårdar har anpassat sina rutiner och erbjudanden efter det rådande läget. Eftersom varje BpL-gård är unik tas just nu åtgärder efter förutsättningarna som finns på plats.

”Hemester” ett bra alternativ

Småskaligt, individuellt och mitt i naturen! Just nu är ”hemester” i Sverige ett bra alternativ, och det finns mycket att upptäcka i din region eller bara utanför stan! En mångfald av individuella boenden och aktiviteter väntar på alla som vill uppleva vår svenska landsbygd.

En avskild stuga eller semesterhus ger dig andrum från oro, stress och trängsel. Testa annorlunda aktiviteter som fiske eller matlagning över öppen eld, så kanske hittar du en ny hobby på köpet! Vill du komma bort och ”bara vara” i naturen ger Bo på Lantgård individuella förslag och nya perspektiv.

Våra erbjudanden ligger rätt i tiden, även sett till ett mer hållbart resande: Många BpL-gårdar jobbar aktivt med hållbarhetsprojekt och värnar om miljön med innovativa metoder. Vi bevarar värdefulla kulturmiljöer med omsorgsfull hand. Passionen för mat, odling, djur och natur finns hos oss från början. Allt detta utvecklas med omtanke till en hållbar och modern lantlig livsstil som vi gärna delar med våra gäster.

Välkommen att ta kontakt med gårdarna i ditt närområde: => Kartsökning

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats.
Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.