Svemester Stuga

”Svemester” – det nya normala sättet att resa

Hemester, Svemester eller ”Staycation”: Idag pratas det allt oftare om det nya normala sättet att resa. Det kreativa ordvalet antyder att man semestrar i sitt eget land, att man besöka andra städer, landsbygden eller vildmarken. Som ny trend innbär ”svemester” även idén att man undviker massturismen och istället söker sig till lite mindre ställen och småskaliga aktiviteter. Bo på Lantgård kör sedan 1980-talet på det ”småskaliga” spåret och idag får organisationen många förfrågningar om genuina upplevelser, personligt värdskap och ett lugnt boende mitt i naturen.

För nya intryck och välförtjänt semestervila behöver man alltså inte åka långt. Att utforska Sveriges regioner på egen hand – och i egen takt – är något som vår gäst Mike lärde sig att uppskatta. Mike tillhör den yngre generationen som är van att resa till exotiska platser och världens metropoler. Men i år var det den svenska landsbygden som gällde för Mike – och upplevelsen att ”bo på Lantgård” gav honom en tankeställare kring vårt sätt att resa. Så här låter Mikes berättelse:

”Svemester” på Lantgård

sjö sommar svemester

”Svemester eller semester utomlands? – Det finns för- och nackdelar för vardera, speciellt när man är ute efter helt nya upplevelser. Ofta sägs att ”Svemester” är mindre spännande än semester utomlands. Det sägs att man ”alltid kan” resa inom Sverige och därför behöver man inte planera semestern efter det.

Men då tänker jag: Om du ”alltid kan” resa inom Sverige – varför har du inte gjort det för länge sen?

Jag var ju likadan förut, och min första ”Svemester” kom till av ren slump. Jag hade ett jobbuppdrag långt ifrån min hemadress, mitt ute på landsbygden någonstans i Sverige, och jag visste att det skulle ta några dagar med åktur dit och jobb på plats. Därför valde jag att bo över hos en ”Bo på Lantgård”-värd med Bed&Breakfast. Jag tyckte det var förvånansvärt bra, jag blev blixtkär i lantlivet och kom tillbaka bara några veckor senare – för min riktiga semester!

Den största skillnaden till mina tidigare resor var att man inte kände någon stress – alls! För första gången kunde jag vila på riktigt. Jag behövde inte planera flygförbindelser eller hotell, besök, restaurang eller sevärdheter. Det fanns ingen som helst ”agenda” med fasta tider. En ordentlig planering kan behövas utomlands för att känna sig tryggt, men vill man kommer loss från kalender och klocka är semester i hemmatrakten det bästa alternativet!

Den enda bokningen jag gjorde för mig och min flickvän var själva boendet: Vi bokade en stuga med självhushåll via Bo på Lantgård, några veckor i förväg – via direktkontakt till värden.

Är det nå’t som saknas?

Vi levde fullständigt i nuet. Det fanns så mycket att se och göra på landet, så man bara hoppades att tiden räckte till. Man ville fiska en dag, bada en annan, ta en tur med kayaken, klättra i berg, laga mat och plocka ingredienserna själva, och sist men inte minst vill man utforska alla dessa stigar och cykelvägar som gårdsvärden tipsar om.

Vi tänker gärna tillbaka till den kvällen där vi lagade mat över öppen eld utomhus. Värden visade oss vägen och delade med sig nya recept. Det var faktiskt den första gången jag tillagade något utan elspis eller engångsgrill: Det var en pesto med lax på hemmagjort kex, en riktig smakupplevelse för mig som i vanliga fall inte ens tycker om lax!

Värdparet var fantastiska, bjöd på sällskap, trevligt småprat och de gav oss många nya inblickar. Vi lärde oss mycket om den lokala kulturen och traktens skrönor. Allt kändes hemtrevligt och okomplicerat.

Det ”farliga nya” som man upptäcker i främmande länder kanske är det enda som saknas när man ”svemestrar” på lantgård. Men behöver man adrenalin är det bara att ge sig på jakt efter gädda, att sitta på hästrygg eller klättra på den där klippan som reser sig brant över sjön! Eller vad sägs om att hjälpa till på gården, köra traktor eller mata korna i stallet? – Som ”prao” från storstaden blir alla gårdens sysslor till spännande utmaningar!

Men i första hand är Svemester – eller Staycation – något för den som söker lugnet och det enkla livet. Man hittar frid och harmoni med och i naturen. Det är lite som att gå på yoga-retreat. Och några av BpL-gårdarna erbjuder just detta: ”mindfullness”-aktiviteter som Yoga och meditation, som gör huvudet fritt från tunga tankar och ta med oss i nuet. 

Tipps för att planera din ”Svemester”

> Välj regionen du vill resa till. Sverige har en fantastisk variation av natur, vildmark och kultur.

> Hitta boende i regionen du vill vistas i. Hos BpL erbjuder vi personligt värdskap och inblick i våra levande lantbruk, det finns olika boenden efter tycke och smak.

> Planera hur du vill resa dit: Tåg och buss kräver lite mer noggrann planering än när du kör med egen bil. Du kanske planerar en vandringssträcka eller cykeletapper? Oavsett hur du tar dig till gården: Planera in minst 50% mer tid än din GPS beräknar. Mer tid betyder mindre stress på vägen till ditt mål.

> Gör gärna en bokningsförfrågan via Bo på Lantgårds hemsida eller kontakta gården direkt. På gårdarnas egna hemsidor hittar du antingen bokningssystem, mailadress eller telefonnummer för att boka. Priset blir då oftast billigare jämförd med en stor bokningssajt, plus att man tillboka aktiviteter indivudellt. Sist men inte minst stödjer du företagen direkt på plats: ”Support the locals” är nämligen en lika het trend som ”Svemester” !

 

Bo på Lantgård aktuellt

Bo på Lantgård är en intresseförening av över 100 gårdar som förmedlar boende i lantlig miljö över hela Sverige. Varenda en är uppmanad att ta sitt ansvar för att undvika Coronavirusets framfart. Säkerheten och hälsan är det allra viktigaste för våra gäster och personal!

Vi följer noggrant Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att undvika smittspridningen, och våra gårdar har anpassat sina rutiner och erbjudanden efter det rådande läget. Eftersom varje BpL-gård är unik tas just nu åtgärder efter förutsättningarna som finns på plats.

”Hemester” ett bra alternativ

Småskaligt, individuellt och mitt i naturen! Just nu är ”hemester” i Sverige ett bra alternativ, och det finns mycket att upptäcka i din region eller bara utanför stan! En mångfald av individuella boenden och aktiviteter väntar på alla som vill uppleva vår svenska landsbygd.

En avskild stuga eller semesterhus ger dig andrum från oro, stress och trängsel. Testa annorlunda aktiviteter som fiske eller matlagning över öppen eld, så kanske hittar du en ny hobby på köpet! Vill du komma bort och ”bara vara” i naturen ger Bo på Lantgård individuella förslag och nya perspektiv.

Våra erbjudanden ligger rätt i tiden, även sett till ett mer hållbart resande: Många BpL-gårdar jobbar aktivt med hållbarhetsprojekt och värnar om miljön med innovativa metoder. Vi bevarar värdefulla kulturmiljöer med omsorgsfull hand. Passionen för mat, odling, djur och natur finns hos oss från början. Allt detta utvecklas med omtanke till en hållbar och modern lantlig livsstil som vi gärna delar med våra gäster.

Välkommen att ta kontakt med gårdarna i ditt närområde: => Kartsökning

Dags för Sportlov

Sportlov på landet

Upptäck våra gårdar under vintern: varierade aktiviteter och en hemtrevlig atmosfär gör ditt sportlov till en genuin upplevelse. Känn därtill det påtagliga lugnet ute i naturen och du får den avkoppling och återhämtning du behöver.

Motion och motivation ligger i tiden, och hos oss hittar du båda inpå knuten! Ta med skidorna för många gårdar har nära till skön längd- & utförsåkning. I hela landet finns snösäkra områden där man gärna tar sig fram med skidor, snöskor, släde, skoter eller skridskor. Söker du den perfekta gården för din favoritsport kolla in på fliken ”omgivning/ aktivitet” i varje gårdspresentation: Där listar vi allt du kan göra under vistelsen. Såklart hittar man där även alla detaljer om själva boendet.

Personligt värdskap

Vi strävar efter personligt värdskap och det gör skillnad för våra gäster: Hos Bo På Lantgård är du aldrig bara ett ”rumsnummer”, utan våra värdar tillgodoser era önskemål individuellt. Ni får svar på era frågor och den som vill får även inblick i gårdens drift och vardag. Det innebär att du kan vara med när djuren matas eller när ägaren åker ut till sina åkermarker. Vackra landskap i vinterskrud kan bli en ögonöppnare som tar dig längre bort än du faktiskt är.

Kvalitetstid med familjen

För kanske är det inte främst sport och motion som lockar dig till landet, men en välbehövlig ”time-out” med familjen. Den lilla flykten från vardagen lyckas framför en mysig brasa, i en bastu / badtunna eller på en frusen sjö med pimpelhål. Häng med när vi tar en tur med häst och släde eller flyt fritt i varma spa-bad. Gör sportlovet till din alldeles egen kvalitetstid!

Kontakta våra värdar