Varför ett hållbarhetsprojekt?

Bakgrund till Bo på Lantgårds hållbarhetsprojekt är inget mindre än de stora globala målen för hållbar utveckling fram till 2030.

Hur kan vi bidra till god hälsa och välbefinnande, sjysta arbetsvillkor, biologisk mångfald, rent vatten, hållbar energi etc. Och hur kan vi som destination och aktörer inom turism tackla vår tids största utmaning: klimatförändringar?

Som lantbrukare är vi vana vid att börja gräva där vi står. Därför har vi tillsammans med våra medlemsföretag utvecklat ett system som ger föreningen en tydlig hållbarhetsprofil.

Omvärlden ska uppfatta Bo på Lantgård som ett självklart alternativ vid val av hållbara semesteralternativ och vistelser.

Under 2 års tid har vi tagit fram en kravlista som varje gårdsvärd tillämpar i sin verksamhet. Genom utbildning och certifiering ökar vi miljöengagemanget inom hela föreningen. Och genom att införa praktiska verktygslådor kommer det nya miljösystemet fungera för olika typer av verksamheter: Stuguthyrning, B&B eller gårdshotell.

Och vad betyder det konkret?

Ta till exempel själva resan: Många vill stanna på marken och åker kollektiv – även under semestern. Vandrings- och cykelsemester har blivit alltmer populärt och önskan att minska bilberoendet är stor. Men för att ta sig fram i vårt avlånga land behöver vi hjälpas åt! Frågan var därför om våra värdar har möjlighet att hämta eller skjutsa sina gäster till närmaste tåg- eller busstation! En service som signalera gott värdskap, men även bidrar till mindre trängsel på populära semesterorter under högsäsong.

Ta till exempel frågan om värme och el: Allt som minskar elförbrukningen är bra ur miljösynpunkt och för plånboken. Att rusta upp semesterboenden till energisnåla och komfortabla hus är det stora målet för alla uthyrare. Många inom Bo på Lantgård har påbörjat omställningen för länge sedan: Solceller är det nya svarta på landet, och faluröda ladugårdar, stall och bostadshus pryds numera på många orter av blänkande solpaneler.

Det är bara 2 exempel i en lång rad åtgärder och verktyg som gör att Bo på Lantgård blir en hållbar destination. Vi berättar mer om våra hållbara gårdar i våra sociala medier och här på hemsidan där medlemsgårdarna presenterar sig.

Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se

-> Hitta din favoritgård

Cookies är små filer som lagras i din webbläsare. Vi använder cookies och liknande tekniker för att säkerställa att vår webbplats fungerar korrekt. Du ger ditt samtycke när du fortsätter att använda vår webbplats.