Bo på Lantgårds Hållbarhetsprojekt och certifiering som ”Hållbar Gård”

Att stanna på marken och semestra i det egna landet har blivit synonym för ett hållbart resande. Och vad kan kännas mer hållbart än att bo på en lantgård och prova på lantlivet med odling, lokala smaker och friluftsaktiviteter? Riksföreningen Bo på Lantgård förmedlar boende i lantlig miljö allt sedan 1980, men konceptet fick ett rejält lyft, speciellt bland yngre målgrupper, under pandemiåren som tvingade oss att stanna hemma i Sverige.

C:a 80 unika gårdar finns idag under paraplyet Bo på Lantgård, och de erbjuder antingen självhushåll där gästerna rå om sig själva, eller B&B / Lanthotell med en personlig, hemtrevlig atmosfär. Man kan förvänta sig en bra boendestandard och man möter alltid en levande landsbygd med tydlig fokus på hållbarhet.

Men även det som anses som ”det enkla lantlivet” går att utveckla och vässa till, – som bidrag till de stora globala hållbarhetsmålen. Därför hat Bo på Lantgård 2019 startat projektet ”Hållbar Gård” som alla medlemmar inom riksföreningen står bakom. Styrelseordförande Jan Jeppsson förklarar:

– ”Bo på Lantgård är en liten spelare i turismbranschen men vi vill framstå som ett gott exempel och göra så lite avtryck som möjligt i natur och miljö genom vårt hållbarhetsprojekt ”Hållbar Gård”. Det blir vårt sätt att bidra till de globala målen 2030.”

Ett antal rådgivare har varit ute ”på turné” genom landet för att genomlysa och certifiera alla Bo på Lantgårds medlemsgårdar enligt en standardiserad kravlista. Projektet stöds av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. En av hållbarhetsrådgivarna är Chatrine Schander-Ljungquist som har träffat många värdar i två års tid: ”Bo på Lantgårds medlemmar lägger mycket engagemang på att göra sina lantgårdar, stugor och B&B till en hållbar destination. Idag är inte hållbarhet i sig en reseanledning, det är en självklarhet. Med projektet vill vi hjälpa värdarna att ställa om!”

”Hållbar Gård”-certifikatet gör det enkelt för värdarna att kommunicera att man är en självklar del av en hållbar besöksnäring. Och än viktigare: att gästen får känna sig trygg med valet av semesterboendet! Jan Jeppsson tillägger: – ”Vi vet att alla Bo på Lantgårdar är medvetna och engagerade entreprenörer och det är just därför vi tänker att det är viktigt att just VI gör den här satsningen.”

Ser du alltså en märkning bredvid den kända ”Bo på Lantgård”-skylten som talar om ”hållbar gård”, vet du som gäst att boendet har uppfyllt hållbarhetskraven på olika punkter som avfall, energi, mat, personal, lokalsamhälle, vatten, kem+städ. På plats gäller det även att underlätta det egna ansvaret att göra rätt: t ex genom bra förutsättningar för sopsortering, återbruk eller att gården lånar ut cyklar eller tillhandahålla det som annars blir engångsartiklar.

Utöver det ska hållbarhetscertifikatet vara en startlinje framåt, för att bli ännu bättre på att arbeta hållbart. Några punkter som kanske kräver lite mer investering, i tid eller på annat sätt, finns med i strategin. Beroende på de lokala förutsättningarna kan det vara egna solceller, lappstolpar, avfallsmanagement eller vattenbesparande åtgärdar.

Pressmeddelande Riksföreningen Bo på Lantgård, november 2023

Ladda ner vårt pressmeddelande: Pdf

Läs mer om projektet: Nyheter

Om oss i media:

West Magazine, november 2023

STF tidning ”turist”, november 2023

Svenska dagblad, december 2023

Aftonbladet Söndag, december 2023

Aftonbladet Julmagasin, december 2023

Cookies är små filer som lagras i din webbläsare. Vi använder cookies och liknande tekniker för att säkerställa att vår webbplats fungerar korrekt. Du ger ditt samtycke när du fortsätter att använda vår webbplats.