Upplev vintern på landet

Vill du uppleva vintern på ett helt nytt sätt, med många aktiviteter utomhus? Tänk vinterlov, fast utan skidor, liftkort och festande grannar! Tänk istället snötäckta landskap, vinterbad, skooter, skridskor. Och en värmande brasa när du kommer hem. Hos Bo på Lantgård gör du vintern till din upplevelse. Hyr en stuga eller boka övernattning med frukost i en personlig atmosfär. Kom närmare det svenska lantlivet och tillbringa vintern med oss!

Pimpelfiske

Frusna sjöar betyder inte att fiskesäsongen är slut, ibland är det tvärtom! Pimpelfiske är en populär vintersport på landsbygden. Om du vill testa, behöver du en isborr, pimpelspö, ismete och säkerhetsutrustning som isdubbar och flytväst. Som alltid när man ger sig ut på isen bör lokala rekommendationer följas. Din hyresvärd vet mer och kanske tar dig med på nästa isfiske.


Skridskor / långfärdsskridskor

Sverige med alla sina sjöar är ett vinterparadis för skridskofantaster! Även en liten damm blir till ett stort nöje när isen bär. Som alltid behöver man informera sig om isarnas tjocklek innan man ger sig ut. Och tänk på säkerhetsutrustning som isdubbar, linor och stavar! Eftersom det inte finns någon 100 % ”säker” is i naturen, föredrar många familjer de kommunala isbanorna för hockey eller bandy.


Kallbad

Foto: Mikael Svensson, imagebank.sweden.se

Brrrr… Att simma i 2° till 5°C kallt vatten är inte för alla, men det är definitivt värt att testa! – Längs kusterna och på strandnära platser finns föreningar som ägnar sig åt vinterbad. Visst kan man bara kasta sig i, men oerfarna vinterbadare bör lyssna på kroppen och säkerställa att få hjälp vid en nödsituation. Vinterbad är en riktig utmaning och kanske en ny passion? Enklare efter ett bastubad…


Längdåkning / snöskovandring

Foto: Anna Öhlund, imagebank.sweden.se

Det finns många alpina skidbackar i Sverige, men på landsbygden är längdskidåkning än mer populär. Många kommuner spårar fint i sina motionsområden. Fråga din hyresvärd om närmaste längdspår, eller våga gå ”offpist” i skogen med snöskor. Ibland hittar du fantastiska vinterlandskap precis utanför dörren.


Snöskoter

Foto: Mikko Nikkinen, imagebank.sweden.se

I vissa trakter är skotern det viktigaste transportmedlet under vintern: så fort snön faller befolkas skoterlederna som bildar ett nätverk i öppen terräng och långt ifrån bilvägen. Kalla vintrar kan du till och med åka skoter över frusna sjöar! Vill du testa sök efter ”Skoterled” under ”Omgivning, aktivitet” eller fråga din hyresvärd om skoteruthyrning.


Ridning

(Foto: Söderåsens Forsgård, Bo på Lantgård)

Ett flertal av Bo på Lantgårds hästgårdar erbjuder vinterridning – såklart! För nu är de stora djuren extra motiverade och livliga, och som bekant blir man varm av träning! Liksom hästarna bör ryttarna själva ha en bra ”vinterpäls” på sig: tänk på att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder! Och när du avnjuter medhavd fika i skogen eller en varmkorv vid närmaste grillplats är vinterturen på hästrygg rena lyckan!


Jaga norrsken

(Foto: Asaf Kliger, Imagebank.sweden.se)

”Aurora Borealis” är nyckfull: ibland lyser den långt ner över södra Sverige, ibland bara i yttersta norr. För att ha chans att se norrsken gäller tumregeln: ju närmare polcirkeln, desto bättre! Det finns olika appar för norrskensjägare som registrerar alla iakttagelser geografiskt. En hobby som belönar tålamod, för ibland stannar man uppe hela natten för att se norrskenet flimra förbi inom 5 minuter – nästan som en dröm.


Bastu och Brasa

(Foto: Vadebäcks Gård, Bo på Lantgård)

Efter en aktiv dag i det fria är det rent nöje att värma upp sig igen. Hyr ett fritidshus med bastu eller fråga din hyresvärd om spabad på plats. De flesta semesterhus inom Bo på Lantgård har även en öppen spis eller braskamin som håller vinterkylan ute. Riktigt mysigt och bekvämt!
tillbaka

Cookies är små filer som lagras i din webbläsare. Vi använder cookies och liknande tekniker för att säkerställa att vår webbplats fungerar korrekt. Du ger ditt samtycke när du fortsätter att använda vår webbplats.