Svemester Stuga

”Svemester” – det nya normala sättet att resa

Hemester, Svemester eller ”Staycation”: Idag pratas det allt oftare om det nya normala sättet att resa. Det kreativa ordvalet antyder att man semestrar i sitt eget land, att man besöka andra städer, landsbygden eller vildmarken. Som ny trend innbär ”svemester” även idén att man undviker massturismen och istället söker sig till lite mindre ställen och småskaliga aktiviteter. Bo på Lantgård kör sedan 1980-talet på det ”småskaliga” spåret och idag får organisationen många förfrågningar om genuina upplevelser, personligt värdskap och ett lugnt boende mitt i naturen.

För nya intryck och välförtjänt semestervila behöver man alltså inte åka långt. Att utforska Sveriges regioner på egen hand – och i egen takt – är något som vår gäst Mike lärde sig att uppskatta. Mike tillhör den yngre generationen som är van att resa till exotiska platser och världens metropoler. Men i år var det den svenska landsbygden som gällde för Mike – och upplevelsen att ”bo på Lantgård” gav honom en tankeställare kring vårt sätt att resa. Så här låter Mikes berättelse:

”Svemester” på Lantgård

sjö sommar svemester

”Svemester eller semester utomlands? – Det finns för- och nackdelar för vardera, speciellt när man är ute efter helt nya upplevelser. Ofta sägs att ”Svemester” är mindre spännande än semester utomlands. Det sägs att man ”alltid kan” resa inom Sverige och därför behöver man inte planera semestern efter det.

Men då tänker jag: Om du ”alltid kan” resa inom Sverige – varför har du inte gjort det för länge sen?

Jag var ju likadan förut, och min första ”Svemester” kom till av ren slump. Jag hade ett jobbuppdrag långt ifrån min hemadress, mitt ute på landsbygden någonstans i Sverige, och jag visste att det skulle ta några dagar med åktur dit och jobb på plats. Därför valde jag att bo över hos en ”Bo på Lantgård”-värd med Bed&Breakfast. Jag tyckte det var förvånansvärt bra, jag blev blixtkär i lantlivet och kom tillbaka bara några veckor senare – för min riktiga semester!

Den största skillnaden till mina tidigare resor var att man inte kände någon stress – alls! För första gången kunde jag vila på riktigt. Jag behövde inte planera flygförbindelser eller hotell, besök, restaurang eller sevärdheter. Det fanns ingen som helst ”agenda” med fasta tider. En ordentlig planering kan behövas utomlands för att känna sig tryggt, men vill man kommer loss från kalender och klocka är semester i hemmatrakten det bästa alternativet!

Den enda bokningen jag gjorde för mig och min flickvän var själva boendet: Vi bokade en stuga med självhushåll via Bo på Lantgård, några veckor i förväg – via direktkontakt till värden.

Är det nå’t som saknas?

Vi levde fullständigt i nuet. Det fanns så mycket att se och göra på landet, så man bara hoppades att tiden räckte till. Man ville fiska en dag, bada en annan, ta en tur med kayaken, klättra i berg, laga mat och plocka ingredienserna själva, och sist men inte minst vill man utforska alla dessa stigar och cykelvägar som gårdsvärden tipsar om.

Vi tänker gärna tillbaka till den kvällen där vi lagade mat över öppen eld utomhus. Värden visade oss vägen och delade med sig nya recept. Det var faktiskt den första gången jag tillagade något utan elspis eller engångsgrill: Det var en pesto med lax på hemmagjort kex, en riktig smakupplevelse för mig som i vanliga fall inte ens tycker om lax!

Värdparet var fantastiska, bjöd på sällskap, trevligt småprat och de gav oss många nya inblickar. Vi lärde oss mycket om den lokala kulturen och traktens skrönor. Allt kändes hemtrevligt och okomplicerat.

Det ”farliga nya” som man upptäcker i främmande länder kanske är det enda som saknas när man ”svemestrar” på lantgård. Men behöver man adrenalin är det bara att ge sig på jakt efter gädda, att sitta på hästrygg eller klättra på den där klippan som reser sig brant över sjön! Eller vad sägs om att hjälpa till på gården, köra traktor eller mata korna i stallet? – Som ”prao” från storstaden blir alla gårdens sysslor till spännande utmaningar!

Men i första hand är Svemester – eller Staycation – något för den som söker lugnet och det enkla livet. Man hittar frid och harmoni med och i naturen. Det är lite som att gå på yoga-retreat. Och några av BpL-gårdarna erbjuder just detta: ”mindfullness”-aktiviteter som Yoga och meditation, som gör huvudet fritt från tunga tankar och ta med oss i nuet. 

Tipps för att planera din ”Svemester”

> Välj regionen du vill resa till. Sverige har en fantastisk variation av natur, vildmark och kultur.

> Hitta boende i regionen du vill vistas i. Hos BpL erbjuder vi personligt värdskap och inblick i våra levande lantbruk, det finns olika boenden efter tycke och smak.

> Planera hur du vill resa dit: Tåg och buss kräver lite mer noggrann planering än när du kör med egen bil. Du kanske planerar en vandringssträcka eller cykeletapper? Oavsett hur du tar dig till gården: Planera in minst 50% mer tid än din GPS beräknar. Mer tid betyder mindre stress på vägen till ditt mål.

> Gör gärna en bokningsförfrågan via Bo på Lantgårds hemsida eller kontakta gården direkt. På gårdarnas egna hemsidor hittar du antingen bokningssystem, mailadress eller telefonnummer för att boka. Priset blir då oftast billigare jämförd med en stor bokningssajt, plus att man tillboka aktiviteter indivudellt. Sist men inte minst stödjer du företagen direkt på plats: ”Support the locals” är nämligen en lika het trend som ”Svemester” !

 

Cookies är små filer som lagras i din webbläsare. Vi använder cookies och liknande tekniker för att säkerställa att vår webbplats fungerar korrekt. Du ger ditt samtycke när du fortsätter att använda vår webbplats.