Bertejaure Gård – berättelser i Lappland

Bertejaure Gård ligger mitt i Vindelfjällens Naturreservat och med den brusande Vindelälven inom hörhåll. Fjällen och det arktiska klimatet har satt sin prägel på våra verksamheter – i alla tider. Fjällfolket har alltid fått utmaningar av naturens skiftningar och mött dessa med kreativitet, mod och överlevnadsinstinkt. Några av dessa överlevare har varit verksamma på vår gård.

Gårdens historia

Vår förfader, Ryp-Josef, mötte den stora svältens år 1868 och lärde sig överleva vintern 1869 genom att äta sork och lämmel. Han fick senare följa med sina äldre släktingar på färder över fjället till Mo i Rana där han lärde känna L A Meyer, handelsmannen. De två blev bästa vänner och Josef utvecklade sedan, under fyrtio år, en blomstrande handel med Norge. Han startade handelsbod, organiserade hästkaravaner över fjället för att utbyta handelsvaror och hämta förnödenheter, samt byggde upp ett hemman med kreatur, slåtter, boningshus, lador och husbehovsfiske.

Min farfar, Engelbert, var byasmed och en efterfrågad hjälpare för både tekniska problem och problem med vilda björnar. Det var han som stod upp för vår äganderätt och som vann sitt mål, ända upp i Högsta Domstolen. Det gjorde att vi än idag har vårt hemman på fjället kvar. Engelbert blev änkling och jordbruket började förfalla när hans barn lämnade orten för världen. Hans boningshus brann ned och han fick en enkel pensionärsbostad invid Vindelåforsen, där han bodde med en av sönerna till sin död.

Min far, Georg, föddes i en tid av svårigheter i familjen och blev hemmansägare vid tre års ålder. Han lärde sig jordbruket, men arbetade sedan i ett Sverige präglat av industrialismen. Han var gruvarbetare, skidåkare, nattvakt, mentalskötare, journalist, industriarbetare, fakir och skogsarbetare. Efter många års arbete i skogen slet han ut en axel och flyttade hem igen till sin födelseby. Där byggde han upp en stugby invid Vindelåforsen – turismen hade ersatt jordbruket. Han byggde många hus och kojor och såg i sina projekt en framtid. Han byggde också traktorvägen som förbinder byn med vår fiskecamp på fjället – Georgsvägen.

Själv heter jag Urban och utbildade mig till Dramapedagog, samt arbetade inom yrket i Umeå i tio år. När mina föräldrar ville gå i pension så tänkte jag prova om detta med stugby var något för mig. Med konstnären Marita Norin byggde jag vidare på stugbyns förutsättningar och vi valde en inriktning mot konst och logi. Då föddes vårt livsverk – Kärlekens Tröskloge – en åttkantig timmerloge från 1881 med nytt och modernt innehåll. Kurser och arrangemang bidrog till turismen. Efter tio år drabbades Marita av sjukdom och företaget gick långsamt bakåt. Hon avled 2021.

Gården idag
När jag skrev ett öppet brev på webbplatsen för Berättarnätet Sverige, kom jag i kontakt med guiden Christina Öster, från Värmland. Vi brevväxlade en tid, men blev senare beroende av kontakten med varandra. Vi började sällskapa och hon flyttade upp hit 2019. Det är vi två som idag driver företaget – och vi har affärsidén:
Skogs- och jordbruk inklusive mathantverk, kaféverksamhet, bo på lantgård och fisketurism. Kulturarrangemang och guidade turer med muntligt berättande som specialitet.

Bo på lantgård
Vi erbjuder två lägenheter vid skogens början som passar till den som reser i par, eller för den lilla familjen. De är öppna året runt. Vi har även ett fristående hus öppet för dig med hund och med en större familj. På området finns också en fin bastu att tillgå. Dessutom finns det sommartid rustika kojor med vedeldning där du kan leva ett enkelt semesterliv, utan elektricitet.

Fiskecamp
Där vi förut hade fiske till husbehov ror idag sportfiskare omkring, på sin semester. Det är ett avskilt läge, med tio kilometer till byn och det passar för den lilla gruppen, eller familjen, som vill utöva hållbart fiske vid foten av fjället. Jag tar maximalt tio personer per dygn fördelade på upp till fem kojor. Det är sällan trängsel vid Bertejaure fiskecamp.

Mathantverk
Under namnet ”Fjällfrö” tillverkar Christina två olika grötblandningar till din hälsosamma frukost. Vindelälvsgröt och Bertejauregröt säljs i vår Gårdsbutik och på rekoringar i länet. Dessutom finns ett tiotal återförsäljare.
Vi plockar kvanne och torkar den till krydda i Bertejauregröten. Försök att odla kvanne för egen skörd pågår också. Samt potatis, rabarber och några grönsaker. Vi talar om växtzon åtta. Och marken har ofta vuxit igen med skog – så vi röjer nya odlingslotter som nybyggarna gjorde.

Kafé Vindelälvan
Logotypen för vårt kafé är en bild av formgivningen ”Vindelälvan” som Marita Norin gjorde 2001 åt ett projekt för kvinnligt företagande i Sorsele Kommun. Kaféet är öppet på helger och under turistsäsong. Vi utvecklar egna bakverk och bröd med lokala råvaror och efter inspiration från kokböcker och andra medier. Kaféet är en fin bas för kulturarrangemang, måltidsturism och co-working.

Affärsgäst & Grupp
Bo med självhushåll
Fiske fritid
Hållbar semester
Ta med ditt husdjur
Öppet året runt
Engelska talas
Tyska talas

Bokningsförfrågan

Jag godkänner att Bo på lantgård sparar information om mig. Läs mer här

Ett eller flera fält har fel, kolla över dessa och försök igen.

Din bokningsförfrågan är skickad.

Något gick fel testa igen senare.

Faciliteter Utomhus

Bad på gångavståndGårdsbutikGrill
sommarhelgöppetpå området‏‏

Faciliteter Inomhus

AvskiltBastuFristående husHusdjur accepteras efter överenskommelse med värdInternetuppkopplingSänglinne och handdukar ingårUtedass

Omgivning, aktivitet

FågelskådningPåtaglig tystnadRidmöjligheterServ/Rest inom 20 kmSkidbackar inom 50 kmSkidspår inom 20 kmSkoterled passerarTuristattr. inom 50 kmVandr.led inom 20 km

Självhushåll

Valörsidan - lägenhet för två vid skogsbrynet
Porträttet - lägenhet för fyra vid skogsbrynet
Pippistugan - för gruppen och dig med hund
Smesspojken - enkel koja vid Vindelälven

Boende information

Standard kök: 4 av 5 ax
Standard sanitet: 4 av 5 ax
Antal enheter: 1st
Yta: 40kvm
Antal bäddar: 2st
Antal extrabäddar: 1st

Priser för boende:

Lägsta pris per natt, högsäsong: 1200kr
Pris per natt, lågsäsong: 1000kr
Lägsta pris per vecka, högsäsong: 6000kr
Pris per vecka, lågsäsong: 5000kr
Slutstädning kan köpas: 750kr

Övrig information

Sänglinne ingår- bäddade sängar
Wi/fi kostnadsfritt (trådlöst Internet)
Avvikelse: En utförlig beskrivning av boendet bifogas i svaret på bokningsförfrågan.

Boende information

Standard kök: 4 av 5 ax
Standard sanitet: 4 av 5 ax
Antal enheter: 1st
Yta: 40kvm
Antal extrabäddar: 5st

Priser för boende:

Lägsta pris per natt, högsäsong: 1500kr
Pris per natt, lågsäsong: 1200kr
Lägsta pris per vecka, högsäsong: 7000kr
Pris per vecka, lågsäsong: 6000kr
Slutstädning kan köpas: 750kr

Övrig information

Sänglinne ingår- bäddade sängar
Wi/fi kostnadsfritt (trådlöst Internet)
Avvikelse: En utförlig beskrivning av boendet bifogas i svaret på bokningsförfrågan.

Boende information

Standard kök: 4 av 5 ax
Standard sanitet: 4 av 5 ax
Antal enheter: 1st
Yta: 52kvm
Antal extrabäddar: 10st

Priser för boende:

Lägsta pris per natt, högsäsong: 1600kr
Pris per natt, lågsäsong: 1400kr
Lägsta pris per vecka, högsäsong: 8000kr
Pris per vecka, lågsäsong: 7000kr
Slutstädning kan köpas: 750kr

Övrig information

Sänglinne ingår- bäddade sängar
Wi/fi kostnadsfritt (trådlöst Internet)
Avvikelse: En utförlig beskrivning av boendet bifogas i svaret på bokningsförfrågan.

Boende information

Standard kök: 1 av 5 ax
Standard sanitet: 2 av 5 ax
Antal enheter: 1st
Yta: 16kvm
Antal bäddar: 2st
Antal extrabäddar: 1st

Priser för boende:

Lägsta pris per natt, högsäsong: 1000kr
Pris per natt, lågsäsong: 800kr
Lägsta pris per vecka, högsäsong: 5000kr
Pris per vecka, lågsäsong: 4000kr
Slutstädning kan köpas: 750kr

Övrig information

Sänglinne ingår- bäddade sängar
Avvikelse: Kojan saknar elström och rinnande vatten. En utförlig beskrivning av boendet bifogas i svaret på bokningsförfrågan.

Hitta hit & kontakt

Urban Berglund

070-6110301

Bertejaure Gård
Beföringsvägen 16
92495 Ammarnäs

Vägbeskrivning

Den som kör egen bil följer väg 363 från Umeå, längst efter Vindelälven upp till Sorsele och vidare till Ammarnäs. Sträckan Umeå - Ammarnäs är 370 km. En annan möjlighet är väg E45 via Östersund till Sorsele. Därifrån väg 363, som tidigare beskrivits.
När du kommit in i fjällbyn Ammarnäs, över bron över Tjulån, ser du först Busshållplatsen och där tar du först vänster och sedan direkt höger. Då är du på Nolsivägen och har två kilometer kvar till oss. Kör förbi Potatisbacken och fortsätt norrut tills du ser skylten Bertejaure Gård och ser parkeringen vid Kafé Vindelälvan. Gå upp till receptionen så får du instruktioner hur du hittar oss.

Kommer du med Tåg så kan du välja Östersund eller Umeå och fortsätta med buss via Sorsele till Ammarnäs. Sommartid går Inlandsbanan, en turistvänlig rälsbuss, från Mora, via Östersund till Sorsele.
Bussen trafikerar sträckan Sorsele - Ammarnäs en eller två gånger per dag. Om vi får veta din ankomsttid kan vi möta dig vid Busshållplatsen i Ammarnäs.
Välkommen!

Cookies är små filer som lagras i din webbläsare. Vi använder cookies och liknande tekniker för att säkerställa att vår webbplats fungerar korrekt. Du ger ditt samtycke när du fortsätter att använda vår webbplats.