Matvandra med Berit i Jämtland

Reportage Urban Råberg Östersund Posten Foto Mårten Wiknér

”Vi åker hem till Berit Henriksson på Rönngården utanför Lit. Gården badar för dagen i sol. Fåglarna sjunger som tokar från träd och grenar. Äntligen spritter det i naturen. Nu är den bästa tiden för den som vill tillaga mat av det som naturen erbjuder.– Bästa tiden för matvandringar är tiden fram till midsommar för det är då växterna innehåller mest näring, säger Berit Henriksson och inleder den drygt tre kilometer långa matvandringen som startar direkt efter att du passerat husknuten hemma på Rönngården.

Att matvandra handlar om att lära sig var man hittar ätliga växter och hur de på bästa sätt tillagas. Berit har gjort matvandringar till en affärsidé. Besökarna gör stopp under vandringen för att provsmaka det naturen erbjuder just där och då. Och intresset är stort. Hon har redan flera matvandringar fullbokade.

– Tänk vad mycket mat det finns i naturen, mat som vi i många fall inte vet om. Det här är en kunskap som är på väg att försvinna. Jag vill ta vara på den kunskapen, jag vill kunna lära upp mina barn och barnbarn om allt det goda som finns runt om oss. Det handlar om gammal beprövad kunskap som jag brinner för, säger hon och griper tag i en liten nässla.

– Nässlan är en av mina absoluta favoritgrödor. Du kan göra soppa på nässlor, du kan göra en paj på nässlor och du kan även torka och mala bladen för att ha till filmjölken, tipsar hon.

Hon menar att flera andra länder är betydligt bättre än vi på att vårda den här lätt-varianten av överlevnadskunskap. I Ryssland och i de baltiska länderna exempelvis utbildas militären i denna uråldriga kunskap.

När Berit är inne på ämnet favoritgrödor vill hon lyfta fram en annan goding, nämligen rallarrosen som gladeligen gör en gratäng på, eller bara steker dem i smör.

– Smakar ungefär som sparris, säger hon.

Intresset för de naturens smakupplevelser är stort. Ett faktum som turistbyrån i Östersund märker av. Det turisterna efterfrågar är paketlösningar där den gamla kunskapen varvas med dagens lyx.

– Intresset för matvandringar ökar explosionsartat och den här sortens turism är här för att stanna. Utvecklingen går mot att det i framtiden kommer att bli mer bekvämt för vandraren. Många turister, kanske främst de utländska, vill kunna få med sig den gamla kunskapen förpackat i lyx. Besökaren vill känna det äkta, de genuina men ändå nyttja det bekväma med en god middag vid dukade bord på kvällen, kanske tillverkad på det man själv plockat under dagens vandring, menar Eva Hallin på Östersund turistbyrå.

Efter vandringen slut ska även fötterna få sitt. Ett fotbad där örter som plockats under vandringens gång blandas med det ljumna vattnet gör susen. Med rätt örter blir fötterna mjuka och lena som barnastjärtar. Och vilka örter som krävs då får Berit berätta under din vandring.”

Boka gruppvandring i Jämtland
Priset är 1200:-/person. Barn halva priset upp till 15 år

Maten är från Jämtländska småskaliga matproducenter och från den vilda naturen.Allt serveras på riktigt porslin på några stationer ute i skogen. Skulle vädret visa sig vara uselt med spöregn så genomförs inte vandringen annars skall inte vädret hindra oss

Grupper/företag är välkomna att boka egna dagar och tider. Begär offert. Eventet går att utforma på olika sätt och tid. Det finns boende på gården om man kommer långt ifrån och önskar övernatta. 450:-/person och natt med frukost
Läs mer här

Med hälsning

Berit Henriksson
Rönngården Lit
Östersund

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats.
Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.